Wic Wac Woe

Thursday, January 29, 2009

DENDAM KESUMAT....



Sila rujuk peta minda di sebelah...mari kita huraikan...(sambil memakai cermin mata setebal 3 inci)...tetiba nak jadik Prof laks...Dendam...tidak pernah padam...selalunya bermula dengan penghinaan...bila berdendam...kita akan tekad membalasnya...jika dendam itu terbalas...maka yg dibalas itu aku membalasnya semula...di mana kesudahannya???...Oleh itu jgn ambil jalan yg berwarna kuning...bertukarlah cara menggunakan jalan yg berwarna hijau....tindakan undang2(untuk kes sama2 nih la)...atau minta maaf saja atas kesilapan kita...jika diperli balik...biarkan...asalkan maaf itu diterima...maka anda tidak akan berdendam dengannya lagi...ataupun boleh membalas dendam dengan cara membina...jangan disalah tafsir...kita boleh membalas dendam dengan cara yg lebih diredhai...contoh...berdoalah agar dia diberi petunjuk...apabila Tuhan telah membalas perbuatannya...dia akan berubah...walaupun kita rasa dendam kita berbalas..tapi ia berbalas pada jalan kebaikan...contoh....kalau dia menyakiti hati kita..jgn lah kita menyakiti hatinya semula...tapi bila dia disakiti oleh org lain...maka pada ketika itu dia akan teringat salahnya kepada kita...mudah-mudahan para pembaca semua dpt mengambil iktibar dari apa yg kita bincangkan...ke arah pemikiran yang lebih positif...Amin...

Tuesday, January 27, 2009

BIAR PILU ADA PENAWARNYA....

sedih sungguh lagu kak elly kita tuh...cam ada jer kaitan ngan aku..certain part jer...tak semua..especially tang 'dulu akulah bidadari impianmu'...part nih langsung tak sesuei...aku yakin setiap yg berlakl pasti ada rahmatnya...tapi..kekadang terpikir gak...jahat sgt ker aku nih???...ada yg lagi jahat...pembunuh..perogol...pencuri..perompak..pengedar dadah..dan 'pe' 'pe' yg sewaktu dengannya...tapi ada yg hidup diorang ok jer...(yg mana tak kantoi lagik la)...hurms..tapi tak baik nak persoalkan takdir...jatuh kufur nanti...tak per la...bagus jugak dibalas di dunia nih siap2..nanti kat akhirat tak berat sgt...susah tul jadik cam nih...part minum arak..layan shabu..tuh boleh lagik nak berhenti..even smoking pun dah kurang...tapi part nafsu nih...hadoi..tak dapek nak nolong...solat dah cukup 5 waktu..tp kekadang terkucil gaks..hehehe...tp yg penting qadha balik...boleh tak mintak doa mlm nih..pas tuh besok bangun..dah tak der nafsu...kan best...cuma beribadat utk Yg Esa jer...dah la..tulis panjang2 takut terpesong laks...Adios Muchachos!

Saturday, January 24, 2009

POSITIVE THINKING...

Aku rasa nak implement positive thinking dlm hidup seharian aku...bagus utk mengelakkan spekulasi dan juga sentap menyentap...kebaikannya..tak der la kita rasa sakit hati...dari segi kesihatan pun bagus...sbb..kalo kita sentiasa positif...kita mudah tersenyum...kurang stress...ok la..aku akan cuba mengaplikasikan this new way of terapi diri...x mo masam2 muka lagi...so sesapa yg sedang membaca nih...marilah sesama kita praktikkannya...Adios Amigos!

Tuesday, January 20, 2009

ALHAMDULILLAH...

Akhirnya penantian aku berakhir setelah contract aku disambung utk setahun lagik...aku tak kisah..janji ada kijer..walaupun increment nan hado..aku tetap bersyukur...Ya Allah, Kau berkati lah rezeki yang engkau turunkan kepadaku ini...sok nak puasa sbb dah nazar once sign contract...kpd kwn2 yg mendoakan..tima kasih bebanyak..hanya Allah yg dpt membalasnya..Sampai ketemu lagik di lain coretan..

Sunday, January 4, 2009

CORETAN PERTAMA...




Hi semua...
Inilah first time aku blogging..aku terpengaruh ngan kawan ku Mona yg dah lama berkecimpung dlm bidang blog memblog nih...kawan2 yg lain pun dah ada blog diorang sendirik..so it's time for me to join da club...get ready for my next posting! Adios Amigos!