Wic Wac Woe

Sunday, February 1, 2009

JAWABLAH KALO TERER...


Mungkin ada yg pernah dihadapkan dengan soklan ilmu hisab maut nih...fuh...perah otak..pecah kepala tul nak mendapatkan jawapannyer...begini yer bunyi soklan nyer...sediakan pen dan kertas yer...

Mamat teringin sangat membeli baju yang harganya RM25 sehelai. Tapi kalu beli 2 helai harganya lebih murah RM3.00 untuk 2 helai. Dia fikir lebih jimat. Tetapi dia hanya nak kan sehelai sahaja.

Maka dia telah berpakat dgn kawannya Bedul dan berjaya memujuk Bedul bersetuju utk membeli sehelai lagi. Bedul pun bagi RM25.00.

Mamat pun ke shopping complex utk membeli baju yg di'aim'nya selama ini. Lalu dia membayar RM50.00. Kemudian dia membelanjakan RM1.00 utk mengisi minyak motor kapcai nya itu.

Setelah pulang ke rumah dia pun bagi sehelai lagi baju kepada Bedul. Dan di dalam poket nya hanya ada RM2.00 baki.

Utk senang kira dia bagi balik RM1.00 kpd Bedul dan RM1.00 disimpannya.

Mamat pun mengira semula perbelanjaannya tadi. Harga RM25.00 sehelai baju tapi sekarang di tangan nya dan Bedul seorang RM1.00.

Jadi kiraannya RM25.00-RM1.00 = RM24.00

Kemudian RM24.00 X 2 = RM48.00

Dia teringat menggunakan RM1.00 utk isi minyak motor.

Jadi RM48.00 + RM1.00 = RM49.00

RM49.00...Bedul pun terkedu...aitttt..mana lagi sehengget???!!!


2 comments:

  1. lg seringgit tu ade kat dlm page ko ni haa...

    pencurik dalaman tu la ko ni..

    ReplyDelete
  2. pengiraan kos baju ko tu pun cam salah gak..

    supposed rm 25.00 - rm 1.50 : rm 23.50

    rm 23.50 x 2 : rm 47

    duit minyak : rm 1

    mamat amik rm 1

    bedul amik rm 1

    rm 47 + rm 1 + rm 1 + rm 1 : rm 50

    nak kate si mamat tak byr rm 25, tak betul gak sbb dia bayar rm 50, si bedul bg dia rm 25.

    ReplyDelete