Wic Wac Woe

Tuesday, February 17, 2009

KISAH DAN TAULADAN....

Saja nak berkongsi dengan sumer ttg kisah2 yg berlaku depan mata aku sendirik..yg kita boleh jadikan tauladan...Best part is semua berlaku semalam dalam satu hari yg sama...

1. Aku dalam lif nak turun bawah..ada 4 org..aku, sorang mak cik ngan anak dia dlm umur 15thn & sorang apek...tetiba lif tuh macam tersentak..bunyi kuat giler...sumer terkejut...tapi yang best part nyer...si mak cik tuh boleh pegang anak dia takut apa2 jadi kat anak dia...yg anak ikan nih..haram wat tak tau kat mak dia...memang betul la org cakap si ibu boleh jaga 10 org anak...jgn kata 10...100 org anak pun belum tentu dpt jaga sorang ibu...so keluar jer dari lif terus aku call mak aku...teringat kat dia...sayang mak!

2. Aku balik umah mak aku tgh hari tuh...then ada apek nih bawak lori masuk kampung kitorang...nak beli surat khabar lama katanyer...ok la..aku tolong la mak aku ambik bendalah tuh kat dapur..pas tuh mak aku suruh apek tuh timbang...dia seboleh2 tak nak timbang kat depan mak aku...tup2..5kg katanyer then trus bawak naik atas lori dia...pas tuh mak aku keluar la sound dia..."apasai tamau tunjuk depan kita masa lu timbang?"...pas tuh apek tuh sound balik mak aku..."aiya benda mulah pun mau bising2 ka?"...aku pun berbekalkan mulut aku yg spirit+laser+longkang nih...trus keluar and sound balik la..."cilaka lu apek! mentang2 DAP sudah pegang Penang, lu masuk kampung mau kuang ajaq plak! Mak, amik nombor plat dia..KAK 6857"...Mak aku pun ala2 blur gitu...wah terserlah ke'top'an anak dia nih...So apek tuh blah cam tuh la sambil dok bebel apa ntah...then kitorang masuk umah balik..mak aku dah takut..dia suh teman dia sampai abg2 aku semua balik..pehhh camner nih...aku nak kena masuk kijer kul 5 ptg..tak per demi ibu aku yg tercinta...aku tunggu la sampai abg aku balik kul 5.30 then only aku pi kijer sampai ofis dalam kul 6.00pm lebih...ready jer la nak kena sembur ngan Boss aku..sekali tuh...Punch Card rosak...then naik atas opis..Boss aku mmg tak masuk opis hari nih..fuhhh..so..dengan ibu jgn kita berkira...pasti ada hikmah dia...

3. Masa aku break utk dinner...aku pi makan kat pantry...mak aku dah bagi bekal dia masak tadi...aku letak la hp aku atas meja...tak tahan ngan bau sambal belacan aku pun terlupa kat hp aku yg terlindung ngan plastik...pas tuh...dah abis makan aku tak sedar lagik...sekali aku pun masuk toilet nak cuci tgn since sinki kat pantry tuh ada problem...then aku pikir jap lagi lah kemas...nak dijadikan citer mak aku call...aku pun dok meraba kat poket..rupanya kat celah2 plastik tuh...mak aku still trauma dengan kejadian siang tadik..so..disebabkan mak aku call aku tak tertinggal hp aku..kalo tak selamat dah...jadi mangsa security2 Nepal tempat kijer aku tuh...

So...kat sini kalo korang perasan...kisahnyer berkait2...kalo tak disebabkan Mak Cik tuh pegang anak dia dlm lif tuh mungkin aku tak takkan teringat kasih ibu yg sejati...then mungkin aku takkan gaduh ngan apek tuh utk pertahankan mak aku...then mungkin aku takkan teman mak aku sampai lewat masuk kijer...then mungkin mak aku takkan call aku masa aku makan...so kesimpulannya mungkin hp kesayangan aku tuh dah selamat dicaras security2 Nepal tuh...Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..sayangilah ibu anda!!!

2 comments: